申请加入优享会

麦德龙中国启动其国内首个分布式太阳能电站

2015.12.16

导语:近期科幻大片《火星救援》在国内热映,其中最为观众津津乐道的情节便是主角马克沃特尼被困火星后,凭借一个个开挂般的神技克服重重困难并最终获救。在没有风也没有石油的火星上,太阳能扮演着至关重要的能源角色,主角马克机智地利用太阳能板给漫游车充电,帮助他行驶至3200公里外的战神4号着陆点。而在现实中,太阳能发电技术离我们并不遥远,麦德龙中国近日就启动了太阳能发电项目,真实再现了电影里的创新科技。

上海,20151216——麦德龙中国今日宣布在上海普陀商场正式启动分布式太阳能电站,以“自发自用”的模式为商场供应能源,预计年均发电量达370,000度,占商场用电总量的 20%左右。这是麦德龙集团全球第二个、亚洲第一个太阳能发电项目,普陀商场也成为国内首批采用太阳能发电的商超之一。

“作为一个负责任的企业公民,麦德龙一直视可持续发展为自己责无旁贷的使命,也是我们企业发展中的核心竞争力。”麦德龙中国总裁席龙(Jeroen de Groot)先生表示,“我们非常重视对自然环境的保护,致力于将节能减排、绿色环保的理念贯穿企业运营始终。我们希望借助此次太阳能项目,减少商场对化石能源的依赖,通过使用安全无污染的清洁能源,降低给环境带来的影响,进一步践行我们对社会、对所有顾客的承诺。”

麦德龙早于2008年就在德国杜赛尔多夫的一家门店实施了太阳能项目。作为麦德龙的自建店,普陀商场得益于其得天独厚的优势,在商场屋顶铺设了2800块组件,总面积为2630.6平方米,装机容量为350千瓦。整个项目可以持续发电20年以上,总计可以减少碳排放量达909吨。项目使用由德国制造、全球一线品牌提供的CIGS薄膜太阳能板,主要利用其在弱光下发光效率高的特性,让太阳能系统能够在一年四季中无论空气质量好坏都可以持续发电。为此,普陀商场还特地在入口处树立一个电子屏幕,实时展示太阳能板的发电量。

贯彻绿色运营理念,全面实现节能减排

自1996年进入中国,麦德龙在节能环保方面始终走在行业的前列。今年9月,麦德龙发布了首份《麦德龙中国可持续发展报告》,分享了麦德龙近20年来践行可持续发展的成果。秉持着绿色运营的理念,麦德龙发起了多个能源节约项目,其中包括ESP (Energy Saving Project)节能计划,麦德龙将投资1.2亿元,最晚在2020年完成所有商场室内LED照明设备的新装或更换工作,全面控制商场的能源消耗。麦德龙还推出了EAP(Energy Awareness Project)能源意识提升计划,通过能源管理系统有效地追踪所有商场和总部的能源消耗情况,以此设定合理的节能目标。

此外,麦德龙对所有商场的工业制冷和空调设备进行全面的系统维护和升级,将制冷剂泄漏率降低了40%,大大减少了能源的耗费。与此同时,麦德龙于2014年在中国潍坊开设了第一家全面采用二氧化碳技术制冷的商场,旨在减少温室气体排放和降低门店运营能耗。相比其他制冷剂,二氧化碳对臭氧层破坏为零,不仅使用安全系数高,而且制冷效率高,可为制冷系统节省20%的能源用量。麦德龙将投入超过5亿元,在2019年完成所有商场冷冻系统的升级,采用二氧化碳作为制冷剂。

履行企业社会责任,坚持可持续发展之路

麦德龙深信,可持续发展是创造新商机和新价值的一条有效路径。接下来,麦德龙将把东莞商场改造成一个全新的绿色商场,通过实施绿色管理和倡导绿色消费,延续其安全和环保的运营理念。此外,麦德龙还将打造一个零排放商场,最大限度减少能源排放,以创新技术提升能效,实现一个长远的繁荣发展。

关于麦德龙现购自运

麦德龙现购自运在全球26个国家拥有750多家自助式批发商场, 2014/2015财年销售额约达300亿欧元,全球逾117,000名员工。

麦德龙现购自运是全球最大的零售和贸易公司之一——麦德龙集团的销售分支,集团2014/2015财年销售额约590亿欧元。目前,集团在全球30个国家拥有约230,000名员工和超过2,000家商场。麦德龙集团的出色表现得益于旗下销售业态在各自领域内的杰出贡献,其中包括全球自助式批发业务先驱麦德龙现购自运、欧洲消费电子市场领导者万得城和Saturn电器卖场以及Real大卖场。

更多信息敬请登录: www.metrogroup.de

作为全球自助式批发业务的领军企业,1996年,麦德龙在上海开设了它在中国的第一家现购自运批发商场,为中国带来了全新的商业理念。麦德龙是中国第一批获得中央政府批准、允许在中国主要城市建立连锁商场的外资商业巨头。迄今,麦德龙在中国的56个城市开设了82家商场,全国拥有超过11000多名员工及逾400万采购客户。更多信息敬请登录: www.metro.cn

媒体查询:

王媛  企业公共关系经理-媒体关系

锦江麦德龙现购自运有限公司

中国上海市普陀区真北路1425号

电话:(8621)2207 8013  传真:(8621)2207 6600

电子邮箱:yuan.wang02@metro.com.cn

公司网站:www.metro.cn

METRO Unveils its First Solar Photovoltaic Plant in China Trapped on Mars with no wind and oil, Mark Watney, the star of the newly-released blockbuster “The Martian,” has won the admiration of audiences in China for his brilliant use of innovative technology. In the film, Watney uses solar panels to charge his vehicle, enabling the intrepid astronaut to drive 3,200 kilometers to the rescue point. Despite its science fiction role, solar photovoltaic technology is not new: METRO China, the world’s leading B2B wholesaler, has recently launched its own solar photovoltaic program, bringing this innovative technology to its customers.

Shanghai, China, 16 December 2015 – METRO China today announced the launch of a solar photovoltaic (PV) plant in the wholesaler’s Shanghai Putuo store, making the store one of the first commercial hypermarkets equipped with a solar PV system in China. The plant will generate 370,000 kWh of electricity annually, producing 20 percent of the store’s total electricity. The plant is part of METRO Group’s second solar PV program worldwide, and is the first of its kind in Asia.

“As a responsible corporate citizen, METRO is deeply committed to sustainability, which is one of our core competitive advantages,” said Mr. Jeroen de Groot, President of METRO China. “We take environmental protection very seriously and are making every effort to integrate sustainable practices throughout our entire corporate operations. The solar program, and the safe, clean energy it produces, will help us reduce our use of fossil fuels and minimize our environmental impact, enabling METRO to continue fulfilling our commitment to our customers and society as a whole.”

METRO built its first PV plant at a METRO store in Düsseldorf, Germany in 2008. Today, METRO’s Putuo store features 2,800 solar panels with a capacity of 350 KW covering the 2,630.6 square meter-roof. Once installed, the Solar Power system will last more than 20 years, reducing the Putuo store’s carbon emissions by 909 tons. Provided by a global brand and made in Germany, the CIGS thin film solar panels are able to generate electricity all year round regardless of air quality, due to their high luminescent efficiency, even in low light environments. An electronic screen set at the entrance of the Putuo store will indicate the amount of electricity generated in real time.

Environmentally-friendly Practices, Guided by the Principle of Green Operation

Ever since METRO entered the China market in 1996, the wholesaler has been pioneering environmental protection. This September, METRO China released its first sustainable development report, sharing its 20 years of experience in sustainability. True to its principle of “Green Operations,” METRO has implemented numerous energy conservation programs, including the Energy Saving Project (ESP). As part of the project, METRO will invest 120 million RMB in replacing lighting in all its stores with LED solutions by 2020, aiming to fully control energy consumption. METRO has also launched the Energy Awareness Program (EAP) to track the energy consumption of METRO China stores and headquarters. METRO will use this data to set attainable energy saving goals.

METRO has also initiated a comprehensive maintenance program for the industrial refrigeration and air-conditioning systems in its stores. This program has reduced the leakage rate of cooling agents by 40 percent, significantly decreasing overall energy consumption. Additionally, METRO opened its first store featuring carbon dioxide refrigeration technology in Weifang in 2014, aiming to further cut greenhouse gas emissions and lower operational costs. Compared with traditional refrigeration methods, carbon dioxide refrigeration technology does not deplete the ozone layer, making it safer than other refrigerants. The technology is also more efficient, and will reduce the energy consumption of the cooling system by as much as 20 percent. With a total investment of 500 million RMB, METRO plans to upgrade the cooling agent system to CO2 refrigeration in all stores by 2019.

Commitment to CSR and Sustainable Development

METRO believes that sustainability creates both value and new business opportunities. Moving forward with its strategy for sustainable development, METRO will transform Dongguan Store to a green store, continuing to provide customers in China with safe, environmentally-friendly wholesale solutions that integrate green management and green shopping advocacy. METRO will also introduce a “Zero Emission” shopping mall, minimizing energy emissions and continuing its mission to realize long-term prospects for prosperity through innovative technologies.